Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
1 szklanka
mleko
1 szklanka
masło klarowane
4-5 łyżek
jajko
2 sztuki

Do smaku

Kminek mielony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Farsz

sałata rzymska
3-4 średnie główki (baby)
jabłko
1 szt.
cebula
1 szt.
śmietana 30%
100 ml
ser żółty starty
50 g
cukier
1/3 łyżeczki
masło klarowane
4 łyżeczki
koperek
kilka gałązek
Sklep Prymat
papryka marynowana
śmietana 18 proc
50 ml

Do smaku

Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30

Kroki postępowania

1
Do miski wybijamy 2 jajka, dodajemy mleko, szczyptę soli i mieszamy rózgą, dodając stopniowo część mąki. Następnie dodajemy 3-4 łyżki rozpuszczonego masła. Doprawiamy do smaku kminkiem i pieprzem białym. Dodajemy pozostałą mąkę i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, tak, żeby nie zostały grudki. Rozgrzewamy patelnię i przed smażeniem pierwszego naleśnika smarujemy ją za pomocą pędzelka masłem. Kolejne naleśniki smażymy bez dodawania tłuszczu.
Krok 1 - Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30 foto
2
Przygotowujemy farsz do naleśników. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżeczki masła klarowanego i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Jabłko obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i w plasterki. Przekładamy do cebuli i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Sałatę rzymską kroimy na cząstki i przekładamy na patelnię z cebulą. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Dodajemy śmietanę 30 %, cukier, starty ser, koperek i mieszamy.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30 foto
3
Farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy w rulony i podsmażamy na pozostałym maśle klarowanym, aż będą chrupiące. Naleśniki wykładamy na talerze, posypujemy pokrojoną papryką marynowaną i polewamy śmietaną 18%. Danie możemy udekorować gałązkami koperku.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Naleśniki z sałatą rzymską i jabłkami, odc. 30 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak