Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych

Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kaszanka z podrobami

    400 g
  • cebula

    1 szt.
  • masło klarowane

    20 g
  • musztarda rosyjska

    3 łyżki
  • czosnek granulowany

  • majeranek

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • ogórki kwaszone

  • Buraczki domowe

    1 słik

Ciasto

  • mąka pszenna typ 550

    3 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych foto
Zaczynamy od przygotowania farszu- siekamy cebulę w drobniutką kostkę, którą smażymy z odrobiną soli na klarowanym maśle. Do cebuli dokładamy obraną ze skóry i pokrojoną kaszankę. Na patelnię dokładamy musztardę rosyjską oraz doprawiamy czosnkiem staropolskim i pieprzem mielonym oraz majerankiem.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych foto
Zabieramy się za ciasto: do miksera wkładamy mąkę, sól i ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, które następnie wkładamy do lodówki na 10- 15 minut. Wystudzone ciasto cienko wałkujemy.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych foto
Z ciasta wycinamy zgrabne placuszki do pierogów i nakładamy na nie farsz. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę, po wypłynięciu ich na wierzch gotujemy jeszcze 4 minuty.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych foto
Odcedzone buraczki nakładamy na patelnię po cebuli, doprawiamy je świeżo mielonym pieprzem, czosnkiem staropolskim i solą morską, smażymy je około 3 minut.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych foto
Pierogi podajemy z przesmażonymi buraczkami oraz ogórkami kwaszonymi pociętymi w drobne paski.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat