Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kaszanka z podrobami 400 g
cebula 1 szt.
masło klarowane 20 g
Musztarda rosyjska Prymat 3 łyżki
Czosnek suszony Prymat
majeranek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
ogórki kwaszone
Buraczki domowe 1 słik

Ciasto

mąka pszenna typ 550 3 szklanki
mleko 1 szklanka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania farszu- siekamy cebulę w drobniutką kostkę, którą smażymy z odrobiną soli na klarowanym maśle. Do cebuli dokładamy obraną ze skóry i pokrojoną kaszankę. Na patelnię dokładamy musztardę rosyjską oraz doprawiamy czosnkiem staropolskim i pieprzem mielonym oraz majerankiem.
Krok 1 - Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych foto
2
Zabieramy się za ciasto: do miksera wkładamy mąkę, sól i ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, które następnie wkładamy do lodówki na 10- 15 minut. Wystudzone ciasto cienko wałkujemy.
Krok 2 - Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych foto
3
Z ciasta wycinamy zgrabne placuszki do pierogów i nakładamy na nie farsz. Gotowe pierogi wrzucamy na osoloną wodę, po wypłynięciu ich na wierzch gotujemy jeszcze 4 minuty.
Krok 3 - Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych foto
4
Odcedzone buraczki nakładamy na patelnię po cebuli, doprawiamy je świeżo mielonym pieprzem, czosnkiem staropolskim i solą morską, smażymy je około 3 minut.
Krok 4 - Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych foto
5
Pierogi podajemy z przesmażonymi buraczkami oraz ogórkami kwaszonymi pociętymi w drobne paski.
Krok 5 - Przepis dnia IV, odc. 37: Pierogi z kaszanką i pieczonymi burakami i sałatka z ogórków kwaszonych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak