Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79

Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka drobiowa
500 g
pierś z kurczaka
500 g
cebula
1 sztuka
wino czerwone wytrawne
200 ml
ząbek czosnku
1 sztuka
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czosnkowy mielony Prymat
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
olej
masło
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79

Kroki postępowania

1
Kroimy cebulę, czosnek oraz mięso w drobną kostkę.
Krok 1 - Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79 foto
2
Wlewamy olej na patelnię, dodajemy cebulę i czosnek, dodajemy mięso, smażymy 5-7 minut.
Krok 2 - Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79 foto
3
Przyprawiamy: dodajemy majeranek, pieprz czosnkowy, przyprawę do pieczeni. Całość mieszamy, wlewamy wino. Dusimy wszystko aż wino odparuje (około 10-15 minut na średnim ogniu).
Krok 3 - Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79 foto
4
Przekładamy połowę mięsa do blendera, blendujemy na gładką masę. Dodajemy drugą połowę mięsa i 1 łyżkę masła i ponownie blendujemy na gładką masę. Przekładamy masę do formy wyłożonej folią. Wstawiamy do lodówki na całą noc (12 godzin).
Krok 4 - Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79 foto
5
Wyjmujemy pasztet z formy ciągnąc za folię. Kroimy maczając nóż w ciepłej wodzie. Możemy podawać z chrzanem żurawinowym, dekorujemy suszoną śliwką.
Krok 5 - Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 18.12.2015 21:21
Bardzo "smaczny" odcinek aż chciało się skosztować tego pasztetu :)
MałaMi89 18.12.2015 19:53
Bardzo miło było obejrzeć :) a przepis super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak