Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka drobiowa

    500 g
  • pierś z kurczaka

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • wino czerwone wytrawne

    200 ml
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • majeranek Prymat

  • pieprz czosnkowy

  • Przyprawa do pieczeni

  • olej

  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79 foto
Kroimy cebulę, czosnek oraz mięso w drobną kostkę.
Krok 2 - Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79 foto
Wlewamy olej na patelnię, dodajemy cebulę i czosnek, dodajemy mięso, smażymy 5-7 minut.
Krok 3 - Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79 foto
Przyprawiamy: dodajemy majeranek, pieprz czosnkowy, przyprawę do pieczeni. Całość mieszamy, wlewamy wino. Dusimy wszystko aż wino odparuje (około 10-15 minut na średnim ogniu).
Krok 4 - Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79 foto
Przekładamy połowę mięsa do blendera, blendujemy na gładką masę. Dodajemy drugą połowę mięsa i 1 łyżkę masła i ponownie blendujemy na gładką masę. Przekładamy masę do formy wyłożonej folią. Wstawiamy do lodówki na całą noc (12 godzin).
Krok 5 - Przepis dnia V: Drobiowy pasztet bez pieczenia, odc. 79 foto
Wyjmujemy pasztet z formy ciągnąc za folię. Kroimy maczając nóż w ciepłej wodzie. Możemy podawać z chrzanem żurawinowym, dekorujemy suszoną śliwką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 18.12.2015 21:21
Bardzo "smaczny" odcinek aż chciało się skosztować tego pasztetu :)
MałaMi89 18.12.2015 19:53
Bardzo miło było obejrzeć :) a przepis super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat