Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta dyniowo-buraczkowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka 25 dag
margaryna 12 dag
sól 0,5 łyżeczki
woda 1 łyżka
kurkuma 1/4-1/3 łyżeczki

NADZIENIE;

dynia 30 dag po obraniu
buraki ćwikłowe 1 średniej wielkości
ser feta kilka kostek
jajko 2 małe
śmietana 18 proc 2 łyżki
tymianek
natka pietruszki
sól do smaku
olej
bazylia świeża

Porada

Buraczki i ser feta to jedno z moich ulubionych połączeń. Gdy dodać do nich jeszcze złocistą dynię otrzymujemy wytrawne, zdrowe i pyszne danie:)

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta dyniowo-buraczkowa

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim przygotowaną formę . Widelcem przebijamy ciasto w kilku miejscach.
Ciasto podpiekamy około 10 minut. Następnie nakładamy nadzienie i zapiekamy ponownie około 25-30 minut (180°).
Krok 1 - Tarta dyniowo-buraczkowa  foto
2
NADZIENIE:Buraczka gotujemy do miękkości. Miękkiego studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę .
Krok 2 - Tarta dyniowo-buraczkowa  foto
3
Dynię kroimy w grubą kostkę. Pokrojoną przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem.
Krok 3 - Tarta dyniowo-buraczkowa  foto
4
Następnie skrapiamy delikatnie olejem i zapiekamy około 15 minut. Powinna być upieczona na półtwardo. Upieczoną delikatnie studzimy.
Krok 4 - Tarta dyniowo-buraczkowa  foto
5
Pietruszkę siekamy. Do garnuszka wybijamy jajka. Dodajemy do nich śmietanę, pietruszkę oraz przyprawy do smaku. Całość miksujemy. Gotowe spoiwo wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu dość gęsto układamy koło siebie przygotowane warzywa. Na koniec wykładamy ser feta. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 25-30 minut.
Upieczoną delikatnie studzimy i podajemy. Przed podaniem posypujemy świeżą zieleniną. U mnie była to bazylia.
Krok 5 - Tarta dyniowo-buraczkowa  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lola 21.12.2023 12:58
Trochę dla mnie to nielogiczne. Najpierw jest napisane, że dajemy nadzienie, potem, że wylewamy spoiwo i na końcu, że dajemy warzywa.
bietka 30.10.2016 16:08
smaczna tarta :)
Monika-twin 30.10.2016 10:31
Oryginalny przepis. super!
gusia1000 24.11.2015 01:11
Dobra taka.
mysza75 23.11.2015 09:56
jaka fajna i ładna tarta
Poison1988 23.11.2015 08:31
chętnie bym spróbowała :)
Ifa 23.11.2015 05:51
Kolorowa i smaczna tarta
Ada-Gaba 22.11.2015 22:30
ciekawy przepis
Gabi44 22.11.2015 21:51
Pysznie kolorowo.
Lis 22.11.2015 21:49
Wygląda bajecznie:)
wwwiolka 22.11.2015 21:48
Bardzo fajny przepis.
Iwusia 22.11.2015 21:21
musi smakować wybornie z tak smacznego połączenia składników
Janina 22.11.2015 21:07
Świetne połączenie smaków;)
Kolorowa 22.11.2015 20:38
Super wygląda ! A jak się połączyły smakowo buraki z dynią ?
Renataj 22.11.2015 20:05
Interesujący pomysł - takiej tarty jeszcze nie jadłam:)
MAR3STA 22.11.2015 20:05
znakomicie wygląda i na pewno jest równie smaczna
agaK. 22.11.2015 19:47
Ładnie się prezentuje.
jagoda5913 22.11.2015 19:35
jaka piękna i kolorowa
ilka01 22.11.2015 18:49
super przepis
Stenka 22.11.2015 18:43
ładnie wygląda to i smaczna pewnie
Megg 22.11.2015 17:07
pysznie się prezentuje
Anna169Hosz 22.11.2015 16:58
Pięknie się prezentuje.
Renata9 22.11.2015 16:18
Fajna tarta, takiej jeszcze nigdy nie jadłam .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak