Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łopatka jagnięca
1 szt.
cebula
1 szt.
czosnek
2 ząbki
pomidory bez skóry
2 szt.
koncentrat pomidorowy
20 g
olej
wino białe wytrawne
30 ml
oliwki czarne
20 g
Sklep Prymat
oliwki zielone
20 g
Sklep Prymat
woda
1 szklanka
mąka
tymianek
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Kroki postępowania

1
Łopatkę bez kości przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
2
Cebule i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na odrobinie oleju. Obrane ze skóry pomidory kroimy na kawałki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
3
Gdy cebula zacznie się rumienić, a patelnia będzie dobrze rozgrzana dodajemy mięso. Przyprawiamy tymiankiem.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
4
Gdy mięso ładnie się zrumieni dolewamy wino i oprószamy mąką.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
5
...i dodajemy pomidory.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
6
Na koniec dolewamy 1 szklankę wody.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
7
Łopatkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawą do gulaszu.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
8
Do pozostałego na patelni sosu dodajemy pół łyżki koncentratu pomidorowego i mieszamy. Mięso polewamy przygotowanym sosem i wkładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w zależności od wagi mięsa.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
9
Po wyjęciu z piekarnika, przelewamy pozostały sos do rondla, dodajemy oliwki i mieszamy.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
10
Łopatkę kroimy na plastry.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
11
Wykładamy na półmisek i polewamy sosem. Bon apetit.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak