Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka jagnięca

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory bez skóry

    2 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    20 g
  • olej

  • wino białe wytrawne

    30 ml
  • oliwki czarne

    20 g
  • oliwki zielone

    20 g
  • woda

    1 szklanka
  • mąka

  • tymianek

  • przyprawa do gulaszu

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
Łopatkę bez kości przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
Cebule i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na odrobinie oleju. Obrane ze skóry pomidory kroimy na kawałki.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
Gdy cebula zacznie się rumienić, a patelnia będzie dobrze rozgrzana dodajemy mięso. Przyprawiamy tymiankiem.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
Gdy mięso ładnie się zrumieni dolewamy wino i oprószamy mąką.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
...i dodajemy pomidory.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
Na koniec dolewamy 1 szklankę wody.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
Łopatkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawą do gulaszu.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
Do pozostałego na patelni sosu dodajemy pół łyżki koncentratu pomidorowego i mieszamy. Mięso polewamy przygotowanym sosem i wkładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w zależności od wagi mięsa.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
Po wyjęciu z piekarnika, przelewamy pozostały sos do rondla, dodajemy oliwki i mieszamy.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
Łopatkę kroimy na plastry.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami foto
Wykładamy na półmisek i polewamy sosem. Bon apetit.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat