odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 g
  • jajko

    2 szt.
  • woda

  • marchew

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • masło

    30 g
  • oliwa

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • oregano

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
Cukinię, marchewkę i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki marchewki
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
... a następnie pora.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy paseczki cukinii. Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
Do naczynia z mąką wbijamy 2 jajka i mieszamy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
Dolewamy stopniowo ok. 70 ml wody i ubijamy ciasto na rzadką, gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej wody.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
Masę rozsmarowujemy na deseczce lub talerzyku, z którego będziemy oddzielać nożem (lub łopatką) fragmenty na szpecle.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
Do garnka z gotującą się osoloną wodą powoli wrzucamy paski ciasta i gotujemy ok. 3 minuty.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
Gdy szpecle zaczynają wypływać na powierzchnie wyławiamy je, odcedzamy.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
...i odkładamy do osobnego naczynia.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
Do patelni na której czekają warzywa, dorzucamy odrobinę masła i rozpuszczamy je. Następnie wrzucamy szpecle i wszystko ze sobą mieszamy. Możemy ponownie doprawić solą i pieprzem.
Krok 13 - Doradca Smaku, odc. 28: Szpecle alzackie z warzywami foto
Danie wykładamy na talerze, dekorujemy listkiem bazylii i podajemy. Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat