Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą morelową

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

jajko 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
sól szczypta

masa morelowo budyniowa

dżem morelowy 1 słoiczek
sok malinowy 6 łyzek
budyń śmietankowy 3 sztuki
mąka 2, 5 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
cukier 4 łyżki
woda 1 szklanka
margaryna 300 g

oraz

powidła śliwkowe 1 słoik
cukier puder

Porada

blacha 23 na 30

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą morelową

1 Biszkopt: żółtka miksujemy z cukrem na masę. Mieszamy z mąką i proszkiem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, stopniowo dodajemy do ciasta. Wlewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy Pieczemy 30 minut w temp. 180 °C. Wyjmujemy i studzimy. Przekrawamy na 2 placki. 2. Masa budyniowo-merelowa: Mieszamy budynie ze szklanka wody , 2,5 łyzkami maki i żółtkami . Do garnka wkładamy dzem , dodajemy sok malinowy i zagotowujemy , mieszając.Wlewamy rozpuszczone budynie , zagotowujemY, ostudzamy.Wystudzony krem miksujemy z miękką margaryna( dodajemy stopniowo po łyzeczce) 3. Biszkopt przekrajamy na poł , smarujemy powidłami a nastepnie nakładamy mase budyniowo-morelowa, przykrywamy drugim blatem , dociskami i posypujemy wierzch cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.11.2015 12:21
pyszne ciasto
jagoda5913 22.11.2015 19:43
dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak