Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik na ciemnym spodzie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szkl.
jajko 3 szt.
cukier 3/4 szkl.
margaryna 1 kost.
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
twaróg zmielony 1 kg.
cukier 1.5 szkl.
kasza manna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sok z cytryny 2 szt.
jajko 4 szt.
rodzynki 5 dkg.

Porada

Kawałki wyszły trochę nierówne bo jeszcze dobrze nie wystygł jak zaczęłam kroić :)

Przepis i sposób przygotowania na: sernik na ciemnym spodzie

Zrobiłam dzisiaj eksperyment z dwóch przepisów zrobiłam jeden i nawet wyszło smaczne ciasto .Najpierw zaparzyć wrzątkiem rodzynki i odstawić . Zabrałam się od przygotowania masy serowej .Najpierw ubiłam białka na sztywna pianę .A o misy miksera wsypać cukier , kaszę manną , mąkę ziemniaczaną , żółtka i utrzeć na gładką masę , wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryn oraz proszek do pieczenia cały czas miksując na wolnych obrotach , dodać zmielony twaróg oraz osączone rodzynki mieszając tak aby powstała gładka jednolita masa , na koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć z masą serową .Odstawić masę i przygotować spód do ciasta . Do drugiej misy wbić jajka dodać cukier oraz margarynę i utrzeć na białą puszystą masę . Wsypać mąkę , proszek do pieczenia oraz kakao i miksować aż wszystkie składniki dokładnie się połączą . Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać po całości blachy . Na ciasto wylać masę serową , wyrównać , wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 st. i piec ok 1. godz. Piekłam 50 min. po 30 min. zmniejszyłam temp. do 150 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 22.11.2015 14:50
moje smaki w tym cieście

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak