cielęcina marengo

cielęcina marengo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1kg sznyclówki cielęcej

  • łyżka masła

  • łyżeczka mąki

  • 2 małe cebule

  • 10 dag pieczarek

  • łyżka przecieru pomidorowego

  • pół szklanki białego wytrawnego wina

  • cwierc łyżeczki tymianku

  • łyżeczka soku z cytryny

  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki

  • łyżeczka smalcu

  • sól, pieprz

  • bulion warzywny

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cielęcinę oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, przykryć i trzymać 2-4 godz. w chłodzie. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, podlać bulionem i dusić na małym ogniu około godziny. Pokrojone w ćwiartki pieczarki przesmażyć na maśle, posypać, mąką, solą, pieprzem, dodać przecier pomidorowy oraz wino i chwilę dusić. Miękką cielęcinę wyjąć, przestudzić, pokroić na plastry, a sos przetrzeć przez sito, wymieszać, połączyć z pieczarkami, włożyć mięso i dusić ok. 10 min na małym ogniu. Podawać z frytkami lub francuskimi kluskami i sałatą. Przed podaniem posypać natką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Betka

22.01.2013 13:44
mniam mniammm;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat