Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada jabłkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 3\4 szklanki
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
jabłka 7-8 sztuk
cynamon 1 łyzeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada jabłkowa

1Jabłka obieramy i kroimy w szerokie plastry. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozsypujemy na niej jabłka, które oprószamy cynamonem. 2 Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przez chwilę na najmniejszych obrotach miksera, tylko tyle aby składniki się połączyły. 3 Masę wylewamy równą warstwą na jabłka i pieczemy przez 30 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C. Upieczony biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, tak aby na wierzchu był papier do pieczenia. Delikatnie odklejamy go od warstwy jabłkowej i zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak