Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 3 litry
marchew 2
pietruszka 1
seler 1
ziemniaki 4
por 1
ogórki kwaszone 5-6
śmietana 18 proc 250 g
sól i pieprz
przyprawa w płynie 1 łyżka
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Warzywa (marchew, seler, pietruszka) myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kiszone ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach (nie obieramy ze skórki).
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy; dodajemy starte warzywa, ziemniaki i kawałek pora. Doprawiamy solą. Po 10 minutach gotowania wyjmujemy kawałek pora. Resztę gotujemy jeszcze 10 minut. Następnie dajemy kiszone, starte ogórki i gotujmy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy śmietanę, którą hartujmy wcześniej tzn. wlewamy trochę gorącej zupy do śmietany, mieszamy i dopiero taką wlewamy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy solą, przyprawą magi i dodajemy pokrojony drobno koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 17.11.2015 16:48
Uwielbiam ogórkową, a najbardziej taką kwaśną i ze swoich ogórków kiszonych;)
Ewa Wojtaszko 17.11.2015 10:08
moja ulubiona,zawsze dodaje sporo ogórków
slodkieniebo 17.11.2015 08:55
Uwielbiam zupę ogórkowa zwłaszcza taką kwaśną :)
w mojej kuchni 17.11.2015 08:09
moje smaki w tym daniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak