Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik krakowski wg Pierra Herme

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na spód

mąka pszenna 250 g
cukier puder 125 g
laska wanilii 1
masło 125 g
jajko 1

Masa serowa

zmielony twaróg 1 kg
jajko 8
masło miękkie 100 g
cukier puder 250 g
cukier waniliowy 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
rodzynki 100 g
żółtko jajek do posmarowania kratki

Porada

*Po ostudzeniu sernik można polukrować. Na ten przepis na sernik natknęłam się u Zaytoony.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik krakowski wg Pierra Herme

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i zawijamy w folię. Ciasto chowamy do lodówki na 30-40 minut. Następnie 2/3 całego ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki (u mnie kwadratowa) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto ponownie zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Blachę z ciastem nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Miękkie masło wkładamy do dużej miski, dodajemy 200 g cukru pudru i cukier waniliowy. Za pomocą miksera wszystko razem ucieramy na puszystą masę. Kiedy masa będzie miała jasny kolor, dodajemy do niej po 1 żółtku i po 1 łyżce twarogu. Ucieramy całość do momentu połączenia się wszystkie składników.

Białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem, dodając go łyżka po łyżce pod koniec ubijania.

Na końcu do masy serowej dodajemy rodzynki/ i mąkę ziemniaczaną, a następnie delikatnie całość łączymy z pianą z białek. Masę serową przelewamy na podpieczony spód i równamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy paski za pomocą noża lub radełka. Wycięte paski kładziemy w kratkę na wierzchu masy serowej. Paski ciasta przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Gdyby sernik zbytnio się przyrumienił nakrywamy go z wierzchu folią aluminiową - matową stroną ku górze. Po upieczeniu sernika wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy tam sernik do całkowitego wystygnięcia. Następnie sernik wkładamy na noc do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 14.11.2015 10:40
Mniam, bajecznie wygląda :)
misia53 13.11.2015 22:55
serniczek prosty bez "upiększaczy" jest najlepszy
Konczi 13.11.2015 15:11
Idealny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak