Sposób przygotowania

Do kamiennego naczynia wsypać mąkę pełną otrębów, zalać ciepłą, przegotowaną wodą i wszystko zamieszać. Naczynie z zakwasem przykryc ściereczką i ustawić ciepłym miejscu Zakwas należy mieszać co najmniej dwa razy dziennie. Po 3 dniach zakwas powinien być już wystarczająco kwaśny. Zlać go do szklanego słoja dodać do niego lisc laurowy i, ziele angielskie i 2 ząbki czosnku. Gotowy zakwas na zurek nalezy w zakreconym słoju przechowywać w lodówce. Przed użyciem do żurku zakwasu nalezy go przecedzić za pomoca sitka- na sicie pozostaną wszelkie otreby, czosnek, kawałki skórki chleba. -------------------------------------------------------------------- Ja Po zlaniu zakwasu , robie na tych samych otrebach drugi zakwas -do wszesniej szych otrebów dodaje znowu szklankę mąki i 5-6 szklanek wody , omijam już skorke chlebową i płatki owsiane.I robie resztę jak w przypadku pierwszego zakwasu.

Porada autora

składniki podane na około 1 litr zakwasu , skórka chleba na zakwasie przyspiesza proces fermentacji zakwasu. zakwas w lodówce przechowuje do 2 tygodni, nie dłuzej. zauwazyłam ze drugi zakwas jest jeszcze lepszy od pierw

Komentarze

  • 0
    dsc_0486
    Opublikowano

    slodkieniebo

    Wspaniały domowy żurek :) Najlepszy z wiejską kiełbaska i jajkiem.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !