Domowy zakwas na żurek na mące żytniej

Domowy zakwas na żurek na mące żytniej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka żytnia

    z otrębami 3\4 szklanki
  • woda ciepła

    przegotowana 6 szklanek
  • czosnek

    2 zabki
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2-3 ziarna
  • chleb

    skórka chleba na zakwasie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do kamiennego naczynia wsypać mąkę pełną otrębów, zalać ciepłą, przegotowaną wodą i wszystko zamieszać. Naczynie z zakwasem przykryc ściereczką i ustawić ciepłym miejscu Zakwas należy mieszać co najmniej dwa razy dziennie. Po 3 dniach zakwas powinien być już wystarczająco kwaśny. Zlać go do szklanego słoja dodać do niego lisc laurowy i, ziele angielskie i 2 ząbki czosnku. Gotowy zakwas na zurek nalezy w zakreconym słoju przechowywać w lodówce. Przed użyciem do żurku zakwasu nalezy go przecedzić za pomoca sitka- na sicie pozostaną wszelkie otreby, czosnek, kawałki skórki chleba. -------------------------------------------------------------------- Ja Po zlaniu zakwasu , robie na tych samych otrebach drugi zakwas -do wszesniej szych otrebów dodaje znowu szklankę mąki i 5-6 szklanek wody , omijam już skorke chlebową i płatki owsiane.I robie resztę jak w przypadku pierwszego zakwasu.
mileneczka5
składniki podane na około 1 litr zakwasu , skórka chleba na zakwasie przyspiesza proces fermentacji zakwasu. zakwas w lodówce przechowuje do 2 tygodni, nie dłuzej. zauwazyłam ze drugi zakwas jest jeszcze lepszy od pierw

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

slodkieniebo

10.11.2015 10:49
Wspaniały domowy żurek :) Najlepszy z wiejską kiełbaska i jajkiem.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat