Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

oregano szczypta
Bazylia suszona Prymat szczypta
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
jajko 12 sztuk
cebula 0,5 sztuki
oliwki czarne Smak kilka sztuk
papryka czerwona 1 sztuka
masło do smażenia
mleko 50 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51

Kroki postępowania

1
Ziemniaki kroimy w plastry, a cebulę i paprykę w większą kostkę. Możemy użyć papryk w różnych kolorach.
Krok 1 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
2
Kilka czarnych oliwek kroimy w plasterki.
Krok 2 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
3
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i na wolnym ogniu podsmażamy cebulę, ziemniaki i paprykę.
Krok 3 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
4
Jajka wbijamy do miski, dolewamy mleko oraz dodajemy paprykę mieloną, bazylię i oregano. Doprawiamy świeżo mieloną solą morską i pieprzem do smaku.
Krok 4 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
5
Na podsmażone na patelni warzywa wylewamy jajka, a wierzch posypujemy oliwkami.
Krok 5 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
6
Smażymy do momentu, aż omlet zetnie się na bokach.
Krok 6 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
7
Wówczas przykrywamy patelnię folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 6 minut.
Krok 7 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto
8
Omlet jest gotowy, kiedy środek jest delikatnie miękki.
Krok 8 - Przepis Dnia V: Omlet hiszpański, odc. 51 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 12.10.2016 11:02
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak