Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziane ciastka - bezglutenowe i bez jajek

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 200 g
mąka ziemniaczana 40 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka (bezglutenowego)
masło lub margaryna 125 g
cukier puder 50 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
sok z cytryny 3 łyżki

Porada

Sok z cytryny można zastąpić sokiem z pomarańczy. Przepis znalazłam na mamaalergikagotuje.pl i zmodyfikowałam wg własnych potrzeb.

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziane ciastka - bezglutenowe i bez jajek

Mąkę przesiewamy ze skrobią, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimna margarynę i rozdrabniamy blenderem lub ręcznie. Dodajemy ekstrakt waniliowy i stopniowo sok/wodę. Ciasto wyrabiamy, tak aby miało elastyczną konsystencję i się nie kruszyło.

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciastka które następnie układamy na silikonowej macie lub papierze do pieczenia.Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoto przez ok. 15 minut lub dłużej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak