Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodowa pychotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2, 5 szklanki 2, 5 szklanki
jajko 4 sztuki 4 sztuki
cukier kryształ 1 szklanka 1 szklanka
olej słonecznikowy 3\4 szklanki3\4 szklanki
mleko 2% 1\2 szklanki 1\2 szklanki
cytryna 1 sztuka1
proszek do pieczenia 2 łyżeczki 2 łyzeczki
jagody 500 dag 500 dag
mąka pszenna 2 łyżki 2 łyzki
cukier puder

Porada

blacha 25 na 35 jagody posypuje oprószam maka by nie opadły na dno .

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodowa pychotka

Oddzielić żółtka od białek Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania wsypac połowę cukru. Żółtka z resztą cukru ubić w drugiej misce, następnie dodać sok z cytryny i powoli wlewac olej, ciągle ubijając. Dolać mleko, na to przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać.. Dodać otartą skórkę z cytryn oraz pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Jagody umyć, odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać je mąką .Do ciasta przełożyć omączone jagody, łyżką zamieszać ostrożnie i wylać całość do przygotowanej formy. Piekarnik nagrzać do 180oC, piec ciasto na 45 minut. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak