Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zraziki w cukiniowej kołderce

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zraziki

mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
jajko 1 szt
czosnek 2 ząbki
przecier pomidorowy 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki

Sos beszamelowy

mleko 400 ml
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dodatkowo

cukinia 2 szt
ser żółty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zraziki w cukiniowej kołderce

Kroki postępowania

1
Mielone mięso wieprzowe wkładamy do miski i dodajemy po kolei jajko, czosnek który wcześniej obieramy i przeciskamy przez praskę, przecier pomidorowy oraz bułkę tartą. Wszystkie składniki wyrabiamy razem do uzyskania jednolitej masy o zwartej konsystencji, Formujemy kulki o rozmiarach włoskiego orzecha.
Krok 1 - Zraziki w cukiniowej kołderce foto
2
Z umytych i osuszonych cukinii odcinamy końcówki i kroimy je wzdłuż na plastry niewielkiej grubości. Jeśli są to młode warzywa możemy je śmiało pokroić ze skórką. Tak przygotowane plastry umieszczamy we wrzątku mniej więcej na dwie minuty. Plastry wyjmujemy z z wrzątku i studzimy.
Krok 2 - Zraziki w cukiniowej kołderce foto
3
Każdą uformowaną kulkę mięsa zawijamy w sparzoną cukinię po czym powstałe ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym wcześniej posmarowanym tłuszczem.
Krok 3 - Zraziki w cukiniowej kołderce foto
4
Do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy je, następnie dodajemy mąkę pszenną i chwilkę ją smażymy. Po tym czasie całość rozprowadzamy mlekiem i mieszamy do momentu aż sos się zagotuje. Na końcu doprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem a także gałką muszkatołową.
Krok 4 - Zraziki w cukiniowej kołderce foto
5
Jeszcze gorący sos wlewamy do naczynia z rulonikami. Wierzch posypujemy startym żółtym serem, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiekamy około 45 minut
Krok 5 - Zraziki w cukiniowej kołderce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 31.10.2015 17:55
pyszne danie :-)
ilka01 31.10.2015 13:23
Wygląda super
Ela15 31.10.2015 07:04
pomysł bardzo ciekawy
gusia1000 31.10.2015 00:33
Super jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak