Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze śliwkami, orzechami i śmietaną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

farsz

śliwki węgierki 1/2 kg
orzechy laskowe 1/2 szkl
cynamon 1/2 łyżeczki
miód 3 łyżki
brązowy cukier 4 łyżki
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
chili szczypta
imbir szczypta
masło 2 łyżki

ciasto

mąka 350 g
woda ok 125 ml
olej 1/4 szkl
sól

Ponadto

kwaśna śmietana 300 ml
śmietanka kremowa 100 ml
cukier waniliowy 1 op
prażone orzechy laskowe
cynamon Prymat
miód

Porada

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/10/pierogi-ze-sliwkami-orzechami-i-smietana.html

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwkami, orzechami i śmietaną

1. Śliwki myjemy, wydrążamy z nich pestki i kroimy na drobne kawałki. Na dużej patelni roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone śliwki i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy miód, cynamon, brązowy cukier, ekstrakt, imbir i chili. Całość dusimy ok 10 minut. W razie potrzeby farsz odparowujemy - nie może być zbyt luźny.

2. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.


3. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.

4. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.

5. Do małego rondelka wlewamy śmietany, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu zawrzenia. Pierogi polewamy śmietanką, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi, posypujemy cynamonem i polewamy miodem.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 29.10.2015 18:56
Całkiem nowy smak jak dla mnie do tej pory robiłam tylko knedle ze śliwkami.
IKrakowianka 28.10.2015 19:10
fajne połączenie
krokus 28.10.2015 14:28
Ciekawy przepis
bietka 28.10.2015 13:40
robiłam pierogi ze śliwkami, ale bez orzechów :)
IZABELA29 28.10.2015 12:05
dla mnie nowe smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak