Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze śliwkami, orzechami i śmietaną
2. Mąkę przesypujemy na stolnicę i stopniowo dodajemy wrzącą (!) wodę wymieszaną z olejem. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Ilość wody zależna jest od stopnia chłonności mąki. Ciasto musi być elastyczne i miękkie, a po rozciągnięciu nie może od razu wysychać.
3. Część ciasta odkrawamy i chowamy do woreczka jednorazowego, a resztę wałkujemy na cienki placek. Szklanką lub foremką wykrawamy kółka, nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy w pierożki. Tak samo postępujemy z pozostałą częścią ciasta.
4. Do dużego garnka wlewamy wodę i trochę oleju. Gdy zawrze, wrzucamy do niej pierogi i od momentu zagotowania trzymamy na ogniu jeszcze ok 1 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy pierogi i studzimy na talerzach.
5. Do małego rondelka wlewamy śmietany, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu do momentu zawrzenia. Pierogi polewamy śmietanką, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi, posypujemy cynamonem i polewamy miodem.
SMACZNEGO :-)