Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rodzynkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 250 g
masło lub margaryna 125 g
żółtko jajek 2 szt.
cukier 0,5 szkl.
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Ser

twaróg zmielony 1,2 kg
masło 250 g
cukier puder 200 g
jajko 8 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
rodzynki
skórka pomarańczowa
cukier wanilinowy 1 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rodzynkami

Najpierw należy zagnieść ciasto. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka, śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.

Masło utrzeć z cukrem. Białka oddzielić od żółtek, gdy masło będzie dobrze wymieszane dodawać po 1 żółtku. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Dodać ser, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Następnie ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać je z serem.

Ciasto wyłożyć na blachę, uprzednio posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Na ciasto wyłożyć przygotowany ser.

Piec w tem. 180 przez ok 60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 22.10.2015 23:46
Dobry sernik.
Ewa Wojtaszko 22.10.2015 22:11
sernik tak,rodzynki nie koniecznie :)
krokus 22.10.2015 19:05
Uwielbiam serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak