Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
mąka ziemniaczana 100 g
margaryna 100 g
cukier puder 100 g
jajko 2 duże
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kwaśne mleko 1/8 l
kakao 20 g
skórka z cytryny
sok z cytryny 1/2
tłuszcz do formy 20 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 20 g (do formy)
wanilia (opcjonalnie)

Porada

Gorącą babkę można oprószyć cukrem z wanilią.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa

Mąki zmieszać z proszkiem, przesiać. Miękkie masło utrzeć, dodawać kolejno żółtka, przesiany cukier, wanilię, kwaśne mleko, otartą skórkę z cytryny, olejek migdałowy, sok z cytryny. Wszystkie składniki starannie utrzeć. Ubić i dodać pianę, przesypać mąką zmieszaną z mąką ziemniaczaną, lekko wymieszać.

2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej , wysmarowanej i wysmarowanej bułką formy, resztę wymieszać z kakao i włożyć na wierzch ciasta jasnego (ciasto z kakao jest bardziej gęste i w czasie pieczenia opadnie w środek ciasta jasnego). Piec 30-40 minut. Gdy ciasto jest suche (spróbować drewnianą szpilką), wyjąć, lekko ostudzić, wyrzucić z foremki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 20.10.2015 19:32
Super babka :)
MałaMi89 20.10.2015 16:50
Lubię takie proste wypieki. Najlepsze do kawy :)
aginaa 20.10.2015 15:37
smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak