Kruche ciasto ze śliwkami i kisielową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i kisielową pianką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto

  • mąka pszenna

    3,5 szkl
  • margaryna

    250 g
  • smalec

    1 łyżka
  • żółtka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    5 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka

Nadzienie

  • śliwki węgierki

    1 kg
  • powidła śliwkowe

    3-4 łyżki

Piana

  • białko

    5
  • sól

    szczypta
  • cukier puder

    0,5 szkl
  • kisiel cytrynowy

    1 opakowanie
  • cynamon Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy masło, smalec, żółtka, cukier i cukier waniliowy i całość siekamy nożem. Następnie ręcznie wyrabiamy ciasto. 2/3 ciasta formujemy w kulę. zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 min. 1/3 część ciasta również owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.
Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.
Dużą blachę do pieczenia, wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki. (Ja rozwałkowuje ciasto małym wałeczkiem do ciasta, ale można również to rozwałkować ciasto na stolnicy i dopiero przełożyć do formy). Ciasto wkładamy do piekarnika i podpiekamy je około 10 minut.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i smarujemy powidłami śliwkowymi lub dowolnym dżemem. Wykładamy śliwki jedna obok drugiej.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder, cynamon i na końcu opakowanie kisielu. Pianę równo wykładamy na śliwki. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki.
Ciasto pieczemy 40-50 minut, aż wierzch się zarumieni.
slodkieniebo
Ostudzone ciasto opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

20.10.2015 18:02
wygląda pysznie :)

Agnieszka-87-25

20.10.2015 14:44
najprostsze najlepsze

Renata9

20.10.2015 14:17
Smaczne ciacho :-)

Motorek

20.10.2015 13:33
Bardzo dobre

Aleksandra/Olcia

20.10.2015 12:51
uwielbiam je !

dollce

20.10.2015 12:00
Pyszności :) poproszę kawałek

dom-agi

20.10.2015 11:55
Musi byc pyszne!

agaK.

20.10.2015 11:51
Fajne, kisielowej pianki nie robiłam:)

Damiano

20.10.2015 11:47
Pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat