Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 15 dag
cukier 3 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyzeczki
żółtko jajek 1 sztuka

Masa

twaróg zmielony 1/2 kg
jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 16 g
mleko 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
budyń śmietankowy 1 torebka

Śliwkowa pianka;

śliwki węgierki 20 dag
cukier 3 łyżki
cynamon Prymat 1/2 łyzeczki
śmietana kremowa 30% 330 ml
cukier puder 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek

Kroki postępowania

1
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagnieść wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.
Krok 1 - Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek foto
2
Masa serowa: Mielony twaróg przekładamy do miski, wbijamy jajka dodajemy cukier oraz budyń rozpuszczony w mleku, masło i mikserem miksujemy krótko tylko do jednolitego połączenia się składników.
Krok 2 - Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek foto
3
Wylewamy masę na kruchy spód.Pieczemy 20 minut w temp 180*c, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy kolejne 20 minut,wierzch sernika ma pozostać biały, studzimy przy otwartych drzwiczkach, aż będzie całkowicie zimny.
Krok 3 - Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek foto
4
Śliwki myjemy wydrążamy z pestek, zasypujemy cukrem cynamonowym, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy na ogniu aż będą miękkie, następnie miksujemy blenderem na mus. w gorącym musie rozpuszczamy żelatynę tak aby nie było żadnych grudek.Studzimy.
Krok 4 - Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek foto
5
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypując cukier puder, łyżka po łyżce, następnie wlać wystudzony płynny mus śliwkowy z żelatyną i wymieszać. Tężejącą piankę wylać na zimny sernik, udekorować wg uznania, wstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.
Krok 5 - Sernik na cynamonowym spodzie z pianką ze śliwek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 15.02.2016 21:31
pyszny torcik :)
Wacław 18.10.2015 13:20
mnie już ślinka leci ;-)
Kuchenka 18.10.2015 12:36
przepięknie się prezentuje ! ;)
Bernadeta1 17.10.2015 16:55
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak