Przepis i sposób przygotowania na: Tarta cytrynowo-limonkowa z bezą
Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki, cukru pudru, żółtka i wody. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem formę (dno i boki) o średnicy 24 cm, następnie spód podziurkować widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 min, po czym wyjąć z piekarnika.
Krem:
Wyciśnięty z cytryn i limonki sok połączyć z wodą i wlać do garnka. Dodać mąkę i skórkę z limonki i cukier całość wymieszać po czym zagotować. Odstawić z ognia i dodać masło, energicznie mieszać do momentu rozpuszczenia. Cały czas mieszając dodać żółtka oraz jajko - mieszać do momentu zgęstnienia masy.
Beza:
Ubijając białka dodawać po 1 łyżce cukru. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Na koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Na gotowe ciasto wylać krem, dokładnie rozprowadzając go na całej powierzchni, następnie wyłożyć ubitą pianę z białek. Gotowe ciasto piec przez 20 min.
Tartę podawać ostudzaną.