Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka kokosanki z polewą czekoladową

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 125 g
sól szczypota
cukier puder 100 g
jajko 1 szt
mąka pszenna 150 g
mąka pełnoziarnista 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 75 g
czekolada mleczna 125 g

Porada

Żeby ciasto przy formowaniu kuleczek się nie kleiło do rąk wcześniej obsyp ręce mąką.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka kokosanki z polewą czekoladową

Kroki postępowania

1
Miękki tłuszcz, sól oraz cukier utrzeć na jednolitą masę.
Dodać jajko. Wymieszać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i wiórka kokosowe. Dodawać po łyżeczce tej mieszanki do masy tłuszczowej, stale ucierając.
Krok 1 - Ciastka kokosanki z polewą czekoladową  foto
2
Z ciasta uformować 48 kuleczek, które następnie spłaszczyć lekko widelcem. Wszystkie ciastka rozłożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w odległości 3 cm. Piec 15 min w temp 180 C
Krok 2 - Ciastka kokosanki z polewą czekoladową  foto
3
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej . Każde upieczone ciasteczko należy zanurzyć w czekoladzie.
Krok 3 - Ciastka kokosanki z polewą czekoladową  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 04.09.2016 14:08
Moje smaki z kokosem
Poison1988 15.10.2015 08:03
ale fajne ciacha :)
Futka 14.10.2015 10:53
Pyszne ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak