Przepis i sposób przygotowania na: Bułka wrocławska
Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptę soli. Do mąki wlewamy zaczyn i dodajemy mleko z wodą. Ciasto zagniatamy, aż będzie elastyczne. Na koniec dodajemy 3 łyżki oleju i dalej wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, wierzch smarujemy pozostałą łyżką oleju, a miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60-90 min.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część formujemy na kształt podłużnej bułki i układamy na blaszce wysypanej delikatnie mąką. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Na dno piekarnika wkładamy niewielkie naczynie żaroodporne z zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni. Bułki przed pieczeniem delikatnie nacinamy ostrym nożem i smarujemy niewielką ilością wody. Bułki pieczemy przez 10 minut w temperaturze 230 C, następnie temperaturę obniżamy do 210 stopni i pieczemy kolejne 20-30 minut, aż nabiorą złotego koloru. Bułki studzimy na kratce.