Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche beziki

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 35 dkg
smalec 15 dkg
mąka pszenna 2 szklanki
mąka krupczatka 2 szklanki
cukier puder 10 dkg

Lukier

białko 3 sztuki
cukier puder 20 dkg
sok z cytryny 1-2 łyzki

Porada

Lukier można posypać sezamem , posiekanymi orzeszkami lub czym kto woli.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche beziki

Z przesianej mąki, tłuszczu i cukru pudru zagniatamy ciasto.Zostawiamy w lodówce na pół godz. aby "odpoczęło". Następnie porcjami rozwałkowujemy na cienkie placki , wykrawamy małą foremką lub kieliszkiem krążki i układamy na blaszkach wyłożonych papierem. Białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder , na końcu sok z cytryny i nakładamy na ciastka . Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190*C) i pieczemy na złoty kolor ok. 10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 17.02.2016 09:27
wyglądają cudownie.
gacopierz23 08.02.2016 19:03
ładne i smaczne
Madzik239 10.01.2016 12:15
Mniam..wyglądają super
IwonaKa 30.12.2015 17:24
świetne ciasteczka
Jagódka77 18.11.2015 07:30
fajnie wyglądają
Aneta41 03.11.2015 16:23
Smakowite ciasteczka!
MAR3STA 14.10.2015 20:06
fajne ciasteczka
Kuchenka 14.10.2015 18:59
świetne są :)
adelajda 14.10.2015 13:22
Pysznie wyglądają :)
anemon 14.10.2015 10:20
W smacznym stylu rozpoczęłaś sezon ciasteczkowy.
Mniam 14.10.2015 09:04
Świetny pomysł na ciasteczka.
ben-ka 14.10.2015 08:54
Super do pochrupania !
Iwusia 13.10.2015 23:31
ciekawe ciasteczka
Łukasz15 13.10.2015 23:23
Fajnie wyglądają
Hrabina w kuchni 13.10.2015 22:39
Podoba mi się pomysł :) Śliczne.
Dorota76 13.10.2015 22:23
fajnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak