Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami.

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

pieczarki 50 dag
marchew 2 duże sztuki
masło 1 łyżka
bulion warzywny 4 szklanki
śmietana 12% 1 szklanka
sól i pieprz do smaku
koperek według uznania

kluseczki

jajko 2 sztuki
mąka pszenna kilka łyżek
sól szczypta

Porada

Koperek może być świeży,suszony lub mrożony.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami.

1.Pieczarki i marchewki obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie pieczarki kroimy w plasterki,a marchewki w słupki.
2.W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy pieczarki i marchewki,chwilę przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.Gdy składniki będą miękkie trochę zupy wlewamy do śmietany,mieszamy i wlewamy do zupy,zagotowujemy.
3.Jajka wbijamy do kubka,lekko roztrzepujemy widelcem,dodajemy sól i stopniowo wsypujemy mąkę,mieszamy, aż ciasto będzie dość gęste.
4.Do gotującej się zupy wlewamy ciasto na kluseczki,gotujemy kilka chwil.Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możemy dolać gorącej wody.Na koniec zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,oraz dodajemy koperek posiekany.Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 07.05.2017 09:00
Polecam przepis.
w mojej kuchni 11.10.2015 08:30
lubię takie smaki..
Babeczka35 11.10.2015 07:29
Dziękuję:)
Futka 11.10.2015 07:02
Pyszna i pożywna zupa :)
gusia1000 11.10.2015 00:22
Super zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak