Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z gulaszem
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Jak cebula delikatnie się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso pokrojone w kostkę. Smażymy aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o drobnych oczkach i podsmażamy kilka minut. Podsmażone warzywa i mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy/gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawiamy do smaku wędzoną papryką solą i pieprzem. Posypujemy świeżym lubczykiem.
Przygotowanie placków:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto i smażymy placki z obu stron na złoty kolor.
Placki podajemy z gulaszem.