Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka pieczona z liściem

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na aromatyczną, domową szynkę pieczoną z liściem laurowym, nadającym jej korzennych nut. Świetnie smakuje podawana na kanapkach. 

Składniki:

szynka 800 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 8 sztuk
ziele angielskie 8 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 sztuk
olej 2 łyżki
ketchup łagodny 1 łyżka
chrzan 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka pieczona z liściem

Przygotować marynatę. Musztardę wymieszać z łyżeczką chrzanu, olejem oraz z ketchupem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach. Szynkę przełożyć do miski, nasmarować dokładnie marynatą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. U mnie zawsze 24 godziny.

Po tym czasie przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką - u mnie garnek żeliwny. Ważne, aby szynkę obłożyć liśćmi i zielem angielskim z marynaty.

Przykrytą szynkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Następnie ściągnąć pokrywkę i piec 20-25 minut, skórka powinna być przyrumieniona.


Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 05.10.2015 14:49
Wygląda kusząco...
molanka 01.10.2015 16:25
domowa szynka jest najlepsza
Mniam 01.10.2015 10:27
Piekłam mięso z liśćmi laurowymi i potwierdzam, jest bardzo smaczne :)
IZABELA29 01.10.2015 09:51
pysznie wyglĄDA
Bernadeta1 01.10.2015 09:48
Taka domowa zawsze bardzo smaczna
bertpvd 01.10.2015 09:31
rewelacyjne mięso !
VioletoweKucharzenie 01.10.2015 09:17
apetyczne mięsko:-)
dodi 01.10.2015 09:13
ale pyszności, mniam
Damiano
Damiano 01.10.2015 09:11
pyszna szyneczka
ben-ka 01.10.2015 08:56
Solidny kawał mięsa.
dom-agi 01.10.2015 08:25
Musi być pyszna!
olkaaa 01.10.2015 08:17
Muszę zrobić.
bietka 01.10.2015 08:03
Smaczne mięsko :)
paulina2157 01.10.2015 07:24
domowa szyneczka jest najlepsza a liść laurowy zawsze oddaje smak do mięska :)
Franciszek 01.10.2015 01:49
pyszny przepis
Łukasz15 30.09.2015 22:11
Bardzo dobra szynka
Janina 30.09.2015 21:51
Najlepsze domowe;)
Renata9 30.09.2015 21:29
pyszne mięsko
IKrakowianka 30.09.2015 21:12
super mięsko
mirosława4 30.09.2015 19:33
smaczna jest taka domowa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak