Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    1 kg
  • Mój przepis na soczyste żeberka Prymat

    1 opakowanie
  • cebula

    1 szt.
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki
  • ketchup łagodny

    6 łyżek
  • powidła śliwkowe

    4 łyżki
  • suszone pomidory

  • kapary całe Smak

  • mix sałat

  • Sos sałatkowy włoski z bazylią i oregano Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
Żeberka pokroić na mniejsze porcje (1-2 kostki), smażyć z obu stron na 1 łyżce oleju na bardzo rozgrzanej patelni przez około 7-8 minut, aby się zarumieniły.
Krok 3 - Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
W osobnym naczyniu przygotować marynatę, łącząc zawartość torebki z ketchupem, powidłami śliwkowymi i pokrojoną w grubą kostkę cebulą. Całość dokładnie wymieszać, dodając miód.
Krok 4 - Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
Podsmażone żeberka obtoczyć dokładnie marynatą i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego 2 łyżkami oleju (w celu uniknięcia przypalenia), polać pozostałą marynatą z cebulą. Przykryć pokrywą i piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra/dół) w temperaturze 200 stopni przez około 1,5h.
Krok 5 - Soczyste żeberka z ketchupem i powidłami śliwkowymi  foto
Sałatka: mix sałat łączymy z sosem włoskim (oliwa z pomidorów suszonych i woda wymieszane z sosem włoskim). Do tego dodajemy kilka posiekanych pomidorów suszonych oraz kapary (garstka). Taką sałatkę chłodzimy w lodówce. Danie jest gotowe! Można podawać z musztardą, sałatką i opcjonalnie z opiekanymi ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
erym 24.11.2014 09:33
uwielbiamy zeberka, dziekuje za przepis!
kasia.s 11.11.2014 13:45
Pełen profesjonalizm... kiedy ja dojdę do takiego poziomu kulinarnego...:)
Czarnula666 10.11.2014 16:53
Robiłam, naprawde pyszne. Nie dodałam kaparów i dodałam troche ostrości :)
eliza135 12.10.2014 17:16
palce lizać na takie danie
marcia7 30.09.2014 12:02
pięknie złociste
gosia561 30.09.2014 11:52
doskonale zrobione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat