Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik litewski nieco inaczej

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
jogurt naturalny 3 szklanki
śmietana 18 proc 1 szklanka
szczypiorek 1 pęczek
pietruszka zielona 1 garść
rzodkiewka 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny
sól i pieprz
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik litewski nieco inaczej

Botwinę myjemy i kroimy w drobne kawałeczki. Gotujemy ją w małej ilości wody z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Kiedy będzie miękka odstawiamy do wystygnięcia. Rzodkiewki myjemy i kroimy w kosteczkę, może być grubsza. Dodajemy do wystudzonej botwinki. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do reszty warzyw. Jogurt i śmietanę należy bardzo dokładnie wymieszać dodając do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Jogurt i śmietanę wlewamy do warzyw delikatnie mieszając. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posypaną posiekaną pietruszką i ewentualnie z jajkami na twardo, ale i bez nich zupa jest smaczna. Przed podaniem musi się dobrze schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 30.09.2015 17:48
Mniam :-) Lubię taki
Pani Domu 30.09.2015 10:28
bardzo lubię
gusia1000 30.09.2015 00:25
Warto taki robić.
Małgorzata Pin 29.09.2015 17:33
Oj smakowicie wygląda.
gosia561 29.09.2015 17:20
litewski jest najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak