Przepis dnia V: Kulki mięsne zapiekane z ratatouille, odc. 21

Przepis dnia V: Kulki mięsne zapiekane z ratatouille, odc. 21

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    400 g
  • pomidory pelati

    400 g
  • bakłażan

    1/2 szt.
  • cukinia

    1/2 szt.
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • kapary całe Smak

  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

  • olej rzepakowy

  • bułka tarta

  • przyprawa do mięsa mielonego

  • zioła prowansalskie

  • tymianek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia V: Kulki mięsne zapiekane z ratatouille, odc. 21
Paprykę, cukinię i bakłażana kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w drobniejszą kostkę
Krok 2 - Przepis dnia V: Kulki mięsne zapiekane z ratatouille, odc. 21
Mięso mielone doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego oraz tymiankiem Dodajemy przyprawę do wieprzowiny do mięsa, dodajemy skruszony tymianek i zagniatamy je w dłoniach, aby przyprawy dokładnie wymieszały się. Z mięsa formujemy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej.
Krok 3 - Przepis dnia V: Kulki mięsne zapiekane z ratatouille, odc. 21
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej rzepakowy i przekładamy na nią wszystkie warzywa.
Krok 4 - Przepis dnia V: Kulki mięsne zapiekane z ratatouille, odc. 21
Po chwili do warzyw na patelni dodajemy kapary oraz pomidory pelati. Całość mieszamy i doprawiamy ziołami prowansalskimi.
Krok 5 - Przepis dnia V: Kulki mięsne zapiekane z ratatouille, odc. 21
Na drugą patelnię wlewamy olej rzepakowy i po rozgrzaniu i przekładamy na patelnię kulki mięsne.
Po usmażeniu kulek mięsnych, przekładamy je do naczynia z warzywami. Dodajemy masło i gotujemy około 10-15 minut.
Gotowe danie możemy posypać startym żółtym serem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilka01

28.09.2015 19:39
wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat