Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo - wiśniowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 5 szt
mąka pszenna 2/3 szklanki
cukier 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
kakao 1 łyżka

Krem śmietanowy

śmietana kremówka 750 ml
fix do śmietany 12 g
cukier puder 2 łyżki
serek mascarpone 125 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Krem czekoladowo-orzechowy

Krem: czekoladowo orzechowy 250 g
margaryna 250 g

Dodatkowo

wiśnie ze spirytusu 200 g
czekolada gorzka 100 g
rurki wafelkowe do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo - wiśniowy

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki oraz kakao przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Krem śmietanowy:
Żelatynę mieszamy z odrobiną zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy z usztywniaczem i cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy na wolnych obrotach. Dolewamy żelatynę i mieszamy do połaczenia się składników.
Krem czekoladowo – orzechowy:
Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem.
Złożenie tortu:
Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą śmietany. Czekoladę rozdrabniamy w rozdrabniaczu, dekorujemy wierzch tortu. Na bokach tortu układamy połówki czekoladowych rurek. Na wierzchu dodatkowo możemy wyłożyć wiśnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 29.09.2015 06:18
wyglada apetycznie
bogusia 82 28.09.2015 22:28
pyszne ciasto:)
Janina 28.09.2015 20:14
Pyszności;)
Ada-Gaba 28.09.2015 18:58
rewelacyjny tort
Ola1young 28.09.2015 18:44
znakomity tort ,super :)
dollce 28.09.2015 17:46
prezentuje się cudownie !
ania2610 28.09.2015 17:37
tort wygląda wspaniale!
luna76 28.09.2015 17:05
cudny torcik!!!
Justi2401 28.09.2015 16:58
Piękny i na pewno pyszny :)
molanka 28.09.2015 15:58
wygląda bardzo apetycznie
Agnieszka-87-25 28.09.2015 15:11
uwielbiam takie smakowitości
gosia1988 28.09.2015 14:25
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak