Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    40 g
  • marchew

    2 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • olej

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • woda

    1,5 l
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • sos sojowy

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • makaron łazanki

    1 szklanka
  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć w 1,5 l wody przez minimum 3 godziny.

Marchew obrać pokroić w kosteczkę, por pokroić w pół krążki.

W garnku rozgrzać olej, dodać marchew i por, podsmażyć 5 minut, następnie dodać wyciśnięty czosnek, tymianek. Całość zalać woda z namoczonych grzybów wraz z grzybami, przyprawić solą, pieprzem i gotować ok 25 minut.

Po tym czasie dodać makaron, gotować do miękkości makaronu.

Na koniec wymieszać w garnuszku dokładnie mąkę ze śmietanką, dodać kilka łyżek gorącej zupy i wlać do zupy (mieszanka nie może mieć grudek mąki , w przeciwnym wypadku pozostaną w zupie). Zupa po chwili powinna się lekko zagęścić.

Gotową zupę przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

26.11.2016 16:24
bardzo apetyczna

Wacław

23.09.2015 09:40
tez lubię grzybową

halina17

22.09.2015 21:30
Lubię zupę grzybową.

Babeczka35

22.09.2015 20:26
Pyszna zupka:)

olkaaa

22.09.2015 19:27
Lubię taką.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat