Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort w kształcie gitary

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 3 sztuki

jajko 3 x 4
mąka 3 x 1 szk
cukier 3 x 3/4 szk
proszek do pieczenia 3 x 1 łyżeczka
kakao 3 x 1 łyżka

Krem

śmietana 30% 500 ml
czekolada gorzka 100 g
czekolada mleczna 100 g

Poncz

cytryna 2 szt
woda 3 szkl
cukier 2 łyżki

Krem maślany

margaryna 250 g
cukier puder 6 łyżek
kakao 1 łyżeczka

Dodatkowo

banan 2 szt
dżem porzeczkowy
masa cukrowa
barwnik spożywczy do ciast
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Tort w kształcie gitary

1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
2. W ten sam sposób przygotowujemy kolejne dwa biszkopty.
3. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy połamane czekolady. Kiedy się rozpuszczą, zostawiamy do wystygnięcia a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ubijamy mikserem tuz przed przekładaniem tortu.
4. Cytryny obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Zalewamy wodą z dodatkiem cukru. Gotujemy około 10 minut, studzimy i przecedzamy.
5. Banany kroimy w plastry, skrapiamy z sokiem z cytryny. Margarynę ucieramy z pudrem i kakao na puszystą masę.
6. Z biszkoptów wykrawamy kształt gitary. Najlepiej narysować go na kartce z bloku, wyciąć i przyłożyć do ciasta. Pudło powinno mieć 30 cm długości.
7. Z pozostałych kawałków wycinamy gryf. Jego długość uzależniona jest od szerokości lodówki (w moim przypadku). Planowałam zrobić dłuższy ale tort nie zmieścił się na półce, niestety.
8. Biszkopty nasączamy ponczem i przekładamy kremem. Na dolnej warstwie układamy plastry bananów a pod drugą smarujemy dżem porzeczkowy.
9. Górny biszkopt nasączamy odrobinę więcej niż poprzednie. Cały tort smarujemy kremem maślanym i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby dobrze stężał.
10. Białą masą cukrową obkładamy gitarę. Czerwonym barwnikiem z odrobiną czarnego koloru malujemy tort pędzelkiem. Dzięki temu otrzymamy efekt cieniowania. Wycinamy resztę elementów i układamy w odpowiednich miejscach.
11. Struny zrobiłam z cieniutkiej białej tasiemki.
12. Gotowy tort wkładamy do lodówki na noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sammakko 22.09.2015 23:06
Dziękuję bardzo :) Solenizantowi było żal go pokroić ;)
Ewa Wojtaszko 22.09.2015 16:51
waw ! genialny torcik
DorotaZ 21.09.2015 15:42
Fantastycznie wygląda:)
Monika-twin 21.09.2015 14:43
wow,dla gitarzysty extra prezent!
Saga123 21.09.2015 12:57
wow super! :)
Mniam 21.09.2015 12:33
Piękny tort. Solenizant na pewno bardzo zadowolony.
adelajda 21.09.2015 11:56
Nie przepadam za takimi tortami ale podoba mi się pomysł
ania2610 21.09.2015 11:54
wspaniały pomysł i wygląd!
Babeczka35 21.09.2015 11:40
Super pomysł:)
Futka 21.09.2015 10:55
Niesamowity i bajeczny tort :)
Wacław 21.09.2015 10:37
znakomity tort,brawo :-)
IZABELA29 21.09.2015 10:11
zdolniacha
sammakko 21.09.2015 10:05
Dziękuję bardzo :) To był prezent dla brata gitarzysty ;)
bietka 21.09.2015 09:55
wow po prostu piękny :)
Mama niejadka 21.09.2015 08:49
Świetne wykonanie
Damiano
Damiano 21.09.2015 08:48
piękny torcik
Krzysztof15 21.09.2015 06:15
super torcik
Franciszek 21.09.2015 00:42
piękny, aż szkoda go zjeść
Agata3 20.09.2015 23:38
tort wygląda obłędnie ;)
JulkaTomeczek 20.09.2015 23:25
Fajny torcik
Renataj 20.09.2015 22:55
Fajny pomysł i świetne wykonanie:)
Marta Ryżek-Kalkowska 20.09.2015 22:52
Fantastyczna gitarka :)
bogusia 82 20.09.2015 22:33
Cudny torcik:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak