Paella z kurczakiem i owocami morza

Paella z kurczakiem i owocami morza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż arborio

    300 g
  • filety z kurczaka

    2 szt
  • papryka czerwona

    2 szt
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • pomidory

    200 g
  • owoce morza

    1 opakowanie (mieszanka)
  • oliwa z oliwek

    100 ml
  • cebula

    2 szt
  • cytryna

  • ząbki czosnku

    4 szt
  • bulion drobiowy

    500 ml
  • Szafran - nitki

    1 g
  • oliwki czarne

    10 szt
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki kroimy w paski, filety z kurczaka na większe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę, osączony z zalewy groszek, smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy do paelli i dusimy na wolnym ogniu, 25 min razem z owocami morza. Następnie dolewamy resztę bulionu, dusimy (do suchego) cały czas mieszając. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justi2401

19.09.2015 12:19
Pięknie się prezentuje :)

ilka01

19.09.2015 08:21
ciekawy przepis

olkaaa

19.09.2015 03:48
Chętnie spróbuję.

Łukasz15

18.09.2015 23:58
Bardzo dobra

2milutka

18.09.2015 21:08
coś dla mnie..uwielbiam!

gosia1988

18.09.2015 19:32
na pewno smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat