Pijane pierogi jagodowe

Pijane pierogi jagodowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • woda

    2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

  • olej

  • jagody

    2 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • jogurt naturalny

    150 gram
  • rum

    100 ml
  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jagody mieszamy z cukrem pudrem i rumem i zostawiamy na parę godzin w lodówce.
Mąkę wsypac do dużej miski, dodać ok łyżeczkę soli i wlać na środek gorącą wodę (dzięki temu ciasto będzie bardziej sprężyste). Jak ostygnie na tyle, żeby nie poparzyć palców, wyrabiac cisato, dodać jajko i dalej wyrabiać- jak jest za rzadkie dodac trochę mąki, a jak za gęste to wpoy. Gdy ciasto będzie jednolite odstawiamy na bok przykryte miseczką, żeby nie obsychało.
Bierzemy kawałek ciasta, wałkujemy cienki placek, wycinany szklanką kółka.
Na środek każdego kółka kładziemy łyżeczę jagodowego farszu i dokładnie sklejamy boki.
Gotujemy partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oliwy- dzięki temu pierogi się nie sklejają.
Do wody można wrzucić tez kilka jagód- wtedy pierogi będą fioletowe.
Podajemy polane jogurtem naturalnym i posypane cukrem, można też posypać jagodami

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnieszka172

17.10.2012 20:05
coś innego, warto spróbować te pierożki

Grażyna13

23.03.2012 11:34
Super :)

rjustysia

23.12.2011 12:06
Muszę obowiązkowo spróbować pierogów z alkoholem :)

stokrotka

24.08.2011 15:29
mniam....

Olaa

31.07.2011 15:43
pyszne

ana00

03.03.2011 19:51
pyszne ;) uwielbiam pierogi z jagodami

Jolanta40

01.02.2011 15:09
ulubione moich dzieci

Martysia

19.01.2011 13:31
smaczne :)

banditka

17.09.2010 11:29
fajna nazwa i potrawa

pawel007

02.09.2010 09:44
pysznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat