Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażan z pikantnym sosie warzywnym

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 kg
cebula biała 200 g
papryka czerwona pomidorowa 500g
papryczka chilli 2-3 małe
marchewka 250 g
sok pomidorowy 1 litr
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
ocet jabłkowy 1/2 szkl.
olej roślinny 1/2 szkl.
oregano suche garść
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier kryształ do smaku lub słodzik
żelfix 3:1

Porada

Jest dobrym dodatkiem do kanapek z wedliną czy serem (białym, żółtym), do jajek na twardo, do mięs z grilla oraz pieczonych mięs na zimno, tostów, pizzy, zapiekanek, makaronów, smażonej ryby czy ryżu.

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażan z pikantnym sosie warzywnym

Kroki postępowania

1
Bakłażana umyć i pokroić w drobniutką kosteczkę.
Krok 1 - Bakłażan z pikantnym sosie warzywnym foto
2
Do garnka wsypać bakłażana razem z posiekaną cebulą.
Krok 2 - Bakłażan z pikantnym sosie warzywnym foto
3
Wlać od razu olej.
Krok 3 - Bakłażan z pikantnym sosie warzywnym foto
4
Warzywa posolić i przemieszać.
Krok 4 - Bakłażan z pikantnym sosie warzywnym foto
5
W międzyczasie zetrzeć marchewkę na największych oczkach tarki.
Krok 5 - Bakłażan z pikantnym sosie warzywnym foto
6
Pokroić oczyszczoną paprykę pomidorową, dodać pocięte w plasterki chili razem z pesteczki - wszystko zmiksować na miazgę.
Krok 6 - Bakłażan z pikantnym sosie warzywnym foto
7
Masę paprykową dodać do wymieszanych z solą warzyw.
Krok 7 - Bakłażan z pikantnym sosie warzywnym foto
8
Wszystko zalać gęstym sokiem pomidorowym i gotować do czasu, aż warzywa zmiękną.
Krok 8 - Bakłażan z pikantnym sosie warzywnym foto
9
Kiedy sos nieco zgęstnieje dodać ocet jabłkowy, pieprz, kręgami ii cukier do smaku - wymieszać i dusić 10-15 minut.
Krok 9 - Bakłażan z pikantnym sosie warzywnym foto
10
Gotowy sos wymieszać z żel-fixem i krótko zagotować stale mieszając.
Natychmiast napełnić przygotowane słoiczki, zakręcić i na 15 minut odstawić dnem do góry. Kiedy pokrywki zassają można słoiczki odwrócić i pozostawić do ostygnięcia.
Nie pasteryzować.
Krok 10 - Bakłażan z pikantnym sosie warzywnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak