Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi

4.0
(6)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Leczo z kabaczka, pomidora i papryki  (oraz kiełbasy) - klasyk w kuchni polskiej. Leczo podajemy ze świeżą bagietką lub ryżem.

Składniki:

kiełbasa 75 dag
kabaczek 1 sztuka
pomidory malinowe 75 dag
papryka czerwona 4 sztuki
papryka żółta 4 sztuki
papryka zielona 2 sztuki
cebula biała 5 sztuk
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
woda 1 szklanka
olej do smażenia
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi

Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi, 3 rodzajami papryk (czerwoną, żółtą i zieloną) oraz kiełbasą. Leczo to pyszne danie z sezonowych warzyw. Można dodać do niego kiełbasę, warzywa strączkowe czy grzyby. Ten przepis jest na leczo z kabaczkiem i pysznymi pomidorami malinowymi. 

Kroki postępowania

1
Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w grubą kostkę.
Krok 1 - Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi foto
2
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Krok 2 - Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi foto
3
Obrany kabaczek kroimy w kostkę, pomidory również kroimy w kostkę.
Krok 3 - Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi foto
4
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę, przesmażamy chwilę, aż się zrumieni. Gdy tak się stanie wrzucamy kiełbasę. Smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Krok 4 - Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi foto
5
Wrzucamy paprykę i mieszając znów przesmażamy przez 5 minut.
Krok 5 - Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi foto
6
Po tym czasie dodajemy kabaczek, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlewamy wodą. Dusimy 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie leczo doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 10 minut na wolnym ogniu, aby smaki się przegryzły. Smacznego! :)
Krok 6 - Leczo z kabaczkiem i pomidorami malinowymi foto

Więcej przepisów na różne leczo znajdziesz poniżej:

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia 82 24.09.2015 23:28
pyszne danie:)
Wacław 24.09.2015 12:06
takie leczo to ja bardzo lubię :-)
Mati13 24.09.2015 09:36
bardzo smaczne
Damiano
Damiano 24.09.2015 08:38
bardzo dobre
IKrakowianka 23.09.2015 23:30
bardzo lubię leczo
wwwiolka 23.09.2015 21:08
Bardzo ciekawe danie.
Babeczka35 23.09.2015 17:31
Super danie:)
w mojej kuchni 23.09.2015 16:43
same pyszności
paula191919 23.09.2015 16:20
leczo takie jak robi moja babcia
JulkaTomeczek 23.09.2015 15:59
Uwielbiam takie leczo
Adamorek 23.09.2015 15:46
jesienne leczo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak