Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka z grilla w marynacie czosnkowo-musztardowej

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Łopatka z grilla w marynacie czosnkowo-musztardowej. Najlepszy przepis na grillowane mięso, które jest soczyste i mięciutkie.

Składniki:

Marynata:

olej 1/3 szklanki
musztarda 2 łyżki
czosnek 5 ząbków
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Karkówka z grilla Prymat 1 łyżka

Mięso:

łopatka wieprzowa 1 kilogram

Porada

Po zakończeniu grillowania, zawsze należy pozostawić mięso do odpoczynku przez kilka minut, aby sokom udało się równomiernie rozprowadzić wewnątrz mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka z grilla w marynacie czosnkowo-musztardowej

Łopatka z grilla to jedno z lepszych dań, które możecie przygotować w sezonie grillowym. Kluczem wyśmienitego smaku mięsa jest marynata i czas marynowania oraz temperatura grillowania. Łopatka z grilla ma czosnkowo-pieprzne nuty, dzięki długiemu marynowaniu. Nie pomijajcie tego kroku - mięso wieprzowe należy długo marynować, aby zyskało lepszy smak i było bardziej kruche.

1. Mięso dokładnie umyć i pokroić w dowolne kawałki (u mnie częściowo plastry częściowo jakieś "skrawki"). Mięso delikatnie rozbić pięścią.

2. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku lub drobno pokroić. Marynatę dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek pokryty był marynatą i odstawić do lodówki w zamykanym pojemniku na 24 godziny.

3. Mięso grillować do miękkości i odpowiedniego (ulubionego) stopnia wypieczenia. 

PS. Łopatka z grilla świetnie smakuje z bułeczką podpieczoną na grillu.

 

Jak długo grillować łopatkę wieprzową?

Czas grillowania łopatki wieprzowej zależy od kilku czynników:

- temperatury grilla,

- grubości mięsa,

- preferowanego stopnia upieczenia.

Łopatkę wieprzową zaleca się grillować około 20-30 minut na każdej stronie w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza, lub do uzyskania wewnętrznej temperatury mięsa wynoszącej około 63 stopni Celsjusza.

Ważne jest również, aby regularnie obracać mięso podczas grillowania, aby równomiernie się upiekło.

Po zakończeniu grillowania, zawsze należy pozostawić mięso do odpoczynku przez kilka minut, aby sokom udało się równomiernie rozprowadzić wewnątrz mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

inka2012 23.07.2015 15:24
pychota :)
adelajda 23.07.2015 10:03
pyszne mięsko :)
Łukasz15 22.07.2015 22:04
Bardzo dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak