Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka z grilla w marynacie czosnkowo-musztardowej
Łopatka z grilla to jedno z lepszych dań, które możecie przygotować w sezonie grillowym. Kluczem wyśmienitego smaku mięsa jest marynata i czas marynowania oraz temperatura grillowania. Łopatka z grilla ma czosnkowo-pieprzne nuty, dzięki długiemu marynowaniu. Nie pomijajcie tego kroku - mięso wieprzowe należy długo marynować, aby zyskało lepszy smak i było bardziej kruche.
1. Mięso dokładnie umyć i pokroić w dowolne kawałki (u mnie częściowo plastry częściowo jakieś "skrawki"). Mięso delikatnie rozbić pięścią.
2. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku lub drobno pokroić. Marynatę dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek pokryty był marynatą i odstawić do lodówki w zamykanym pojemniku na 24 godziny.
3. Mięso grillować do miękkości i odpowiedniego (ulubionego) stopnia wypieczenia.
PS. Łopatka z grilla świetnie smakuje z bułeczką podpieczoną na grillu.