Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Domowa kostka rosołowa:
-
marchewka
1 kilogram -
korzeń pietruszki
400 gramów -
seler korzeniowy
1 sztuka -
cebule
2 sztuki -
por
1 sztuka -
selera naciowego
2 gałązki -
czosnek
1 główka -
woda
1 szklanka -
lubczyk świeży
1 pęczek -
natka pietruszki
1 pęczek -
olej rzepakowy
0.3333 szklanki -
sól
1 szklanka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
3 łyżeczki
Sposób przygotowania
Warzywa korzeniowe, czyli marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach lub używając robota z odpowiednią tarczą.
Ostrym nożem posiekać cebulę, pora, łodygi selera naciowego, natkę pietruszki i lubczyk.
Do dużego garnka na dno wlać olej, wrzucić cebulę i pora. Smażyć, aż staną się szkliste. Dodać starte warzywa korzeniowe (seler, pietruszkę, marchewkę) z selerem naciowym i zgniecionymi ząbkami czosnku. Podlać wodą, przykryć garnek pokrywką i dusić 20 min. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.
Wsypać wszystkie przyprawy i dodać posiekaną natkę pietruszki i lubczyk. Dusić razem jeszcze przez około 10 min. Po przestudzeniu zmielić blenderem. Przekładać do pojemników do mrożenia i wstawić do zamrażarki.
Przyprawę po zmrożeniu można nabierać łyżeczką, więc nie ma potrzeby dodatkowego porcjowania.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się