Naturalna bulionetka warzywna

Naturalna bulionetka warzywna

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bulionetka to przyprawa do zup i sosów, ale przygotowana w domowy sposób, bez chemii. Jeżeli ktoś używa kostek rosołowych, proponuję przygotować taki naturalny i o wiele zdrowszy zamiennik.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Domowa kostka rosołowa:

  • marchewka

    1 kilogram
  • korzeń pietruszki

    400 gramów
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • cebule

    2 sztuki
  • por

    1 sztuka
  • selera naciowego

    2 gałązki
  • czosnek

    1 główka
  • woda

    1 szklanka
  • lubczyk świeży

    1 pęczek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • olej rzepakowy

    0.3333 szklanki
  • sól

    1 szklanka
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa korzeniowe, czyli marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach lub używając robota z odpowiednią tarczą.
Ostrym nożem posiekać cebulę, pora, łodygi selera naciowego, natkę pietruszki i lubczyk.

Do dużego garnka na dno wlać olej, wrzucić cebulę i pora. Smażyć, aż staną się szkliste. Dodać starte warzywa korzeniowe (seler, pietruszkę, marchewkę) z selerem naciowym i zgniecionymi ząbkami czosnku. Podlać wodą, przykryć garnek pokrywką i dusić 20 min. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.

Wsypać wszystkie przyprawy i dodać posiekaną natkę pietruszki i lubczyk. Dusić razem jeszcze przez około 10 min. Po przestudzeniu zmielić blenderem. Przekładać do pojemników do mrożenia i wstawić do zamrażarki.

Mniam
Przyprawę po zmrożeniu można nabierać łyżeczką, więc nie ma potrzeby dodatkowego porcjowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

13.11.2018 21:38
Bardzo aromatyczny dodatek do zup i sosów - dobry pomysł na wydobycie smaku warzyw i skoncentrowanie ich.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat