Przepis i sposób przygotowania na: Naturalna bulionetka warzywna
Warzywa korzeniowe, czyli marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach lub używając robota z odpowiednią tarczą.
Ostrym nożem posiekać cebulę, pora, łodygi selera naciowego, natkę pietruszki i lubczyk.
Do dużego garnka na dno wlać olej, wrzucić cebulę i pora. Smażyć, aż staną się szkliste. Dodać starte warzywa korzeniowe (seler, pietruszkę, marchewkę) z selerem naciowym i zgniecionymi ząbkami czosnku. Podlać wodą, przykryć garnek pokrywką i dusić 20 min. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie.
Wsypać wszystkie przyprawy i dodać posiekaną natkę pietruszki i lubczyk. Dusić razem jeszcze przez około 10 min. Po przestudzeniu zmielić blenderem. Przekładać do pojemników do mrożenia i wstawić do zamrażarki.