Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowane "kurcze" pieczone z kotlecikami z kaszy jaglanej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pierś z kurczaka

MARYNATA

olej rzepakowy 2 łyżki (tłoczony na zimno)
sos sojowy 2 łyżki (indonezyjski)
miód 2 łyżki
białe wino 5 łyżek
czosnek 2 ząbki

PRZYPRAWY

sól
pieprz
tymianek

KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

kasza jaglana
koperek 1 pęczek
kurkuma 1 płaska łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sól i pieprz
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane "kurcze" pieczone z kotlecikami z kaszy jaglanej

Propozycja na zdrowe i kolorowe połączenie smaków.

PRZYGOTOWANIE:

1. PRZYGOTOWANIE KOTLETÓW Z KASZY JAGLANEJ:

Kaszę jaglaną dobrze wyłupać, tak aby pozbyć się ewentualnej goryczki, a następnie ugotować ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, łyżeczki masła i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku.

Do ugotowanej kaszy dodać posiekany koperek, świeżo przeciśnięty ząbek czosnku i pieprz, a następnie dobrze wymieszać.
Do wszystkiego można dodać także jajko, jeśli kasza nie klei się zbyt dobrze. Ja tym razem zrobiłam kotlety bez jajka.

Następnie formujemy kaszę na odpowiedniej wielkości kotleciki i układamy je na blaszce lub naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.

Zapiekamy w temp. 180 stopni C przez około 20 minut.

2. PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, oczyścić z wszystkich błonek i pokroić ją w większą kostkę lub paski.

Następnie do miseczki wlać olej rzepakowy, sos sojowy, miód i białe wino. Wszystko dokładnie wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszony tymianek, pieprz i ewentualnie dosolić do smaku.

Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kawałki kurczaka i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę*

* najlepiej jeśli kurczak będzie marynował się przez całą noc

Kawałki kurczaka przekładamy do małego naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałością marynaty.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 - 30 minut.

* Kawałki kurczaka zapiekane w małym naczyniu żaroodpornym u mnie ładnie połączyły się z marynatą, tworząc jedną całość.

3. Kurczaka podajemy z kotlecikami z kaszy jaglanej i ulubioną surówką.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak