Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane "kurcze" pieczone z kotlecikami z kaszy jaglanej
PRZYGOTOWANIE:
1. PRZYGOTOWANIE KOTLETÓW Z KASZY JAGLANEJ:
Kaszę jaglaną dobrze wyłupać, tak aby pozbyć się ewentualnej goryczki, a następnie ugotować ją w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, łyżeczki masła i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku.
Do ugotowanej kaszy dodać posiekany koperek, świeżo przeciśnięty ząbek czosnku i pieprz, a następnie dobrze wymieszać.
Do wszystkiego można dodać także jajko, jeśli kasza nie klei się zbyt dobrze. Ja tym razem zrobiłam kotlety bez jajka.
Następnie formujemy kaszę na odpowiedniej wielkości kotleciki i układamy je na blaszce lub naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
Zapiekamy w temp. 180 stopni C przez około 20 minut.
2. PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, oczyścić z wszystkich błonek i pokroić ją w większą kostkę lub paski.
Następnie do miseczki wlać olej rzepakowy, sos sojowy, miód i białe wino. Wszystko dokładnie wymieszać dla uzyskania jednolitej konsystencji i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, suszony tymianek, pieprz i ewentualnie dosolić do smaku.
Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie kawałki kurczaka i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę*
* najlepiej jeśli kurczak będzie marynował się przez całą noc
Kawałki kurczaka przekładamy do małego naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałością marynaty.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 - 30 minut.
* Kawałki kurczaka zapiekane w małym naczyniu żaroodpornym u mnie ładnie połączyły się z marynatą, tworząc jedną całość.
3. Kurczaka podajemy z kotlecikami z kaszy jaglanej i ulubioną surówką.
Życzę smacznego! :)