Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem

Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podudzia z indyka

    4 szt.
  • marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • przyprawa do drobiu po myśliwsku

    1 opakowanie
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
  • czosnek

    3 ząbki (rozgniecione)
  • gruszki

    3 szt.
  • miód

    3 łyżki
  • śliwowica

    100 ml
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • cytryna

    1 szt. (plastry)
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem foto
Indyka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem foto
Odstawić do lodówki na 2-4 godziny. Gruszki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, a następnie zamarynować w miodzie, śliwowicy, plastrach cytryny, chili pieprzu cayenne i cynamonie.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem foto
Zamarynowane podudzie włożyć do rękawa do pieczenia i piec przez około 1 godzinę w temperaturze 160˚C.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem foto
Gruszki usmażyć na złoty kolor, pod koniec dodając 2 łyżki masła.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem foto
Indyka ułożyć na gruszkach, skropić powstałym z duszenia gruszek sosem.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 16. Podudzia z indyka z gruszkami i cynamonem foto
Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat