Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb na zakwasie z czeremchą

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

mąka żytnia typ 1200 300 g
woda 2 szlanki
zakwas żytni 3 łyżki

składniki na ciasto

mąka orkiszowa 600 g
woda 2 szklanki
sól 2 łyżki
czeremcha 1 szklanka

dodatkowo/opcjonalnie

słonecznik łuskany 3 łyżki
babka płesznik 2 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka

Porada

** wg przekazów ludowych czeremchę dodawano do chleba by dłużej zachował świeżość i nie czerstwiał; * proporcje mąk mogą się różnić w zależności od producenta, ja kupuję mąkę u gospodarza, niefirmową.

Przepis i sposób przygotowania na: chleb na zakwasie z czeremchą

Kroki postępowania

1
Zakwas żytni na mące razowej rozpuścić w szklanym naczyniu w 2,5 szklanki wody. Dodać mąkę żytnią razową i wymieszać. Odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
Krok 1 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
2
Czeremchę opłukać i ręcznie wydłubać pestki, zajęło mi to raptem 10 minut. Upewnić się czy wszystkie pestki zostały usunięte.
Krok 2 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
3
Do zaczynu dodać sól i czeremchę, wymieszać.
Krok 3 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
4
Dodać składniki dodatkowe lub zamienić je innymi. Wymieszać.
Krok 4 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
5
Dolać resztę wody i wymieszać.
Krok 5 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
6
Stopniowo dosypywać mąkę orkiszową chlebową mieszając.
Krok 6 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
7
Gotowe ciasto odstawić na 30 minut do zawiązania glutenu.
Krok 7 - chleb na zakwasie z czeremchą foto
8
Ciasto przełożyć do formy keksowej (30cm dł.) wygładzić powierzchnię, wierzch posypać zwykłą mąką.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia.
Podnieść temp. do 180 stopni i piec przez około 45 minut (do suchego patyczka i zrumienienia).
Chleb wyciągnąć z formy i studzić na metalowych raszkach.
Smacznego.
Krok 8 - chleb na zakwasie z czeremchą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 20.10.2015 18:59
znakomicie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje
Alex_M 03.10.2015 21:02
fajny chlebek :)
Beata73 01.10.2015 11:01
z czeremchą muszę wypróbować
Futka 10.09.2015 20:53
Cudowny chlebek domowy :) Pyszności :)
Bernadeta1 09.09.2015 19:59
Jak zawsze super chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak