Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste powidła ze śliwek węgierek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śliwki węgierki 1 kilogram
cukier 5 łyżek
woda odrobina
sok z połowy cytryny

Porada

Nie dodajemy żelatyny ani innych zagęstników bo śliwki same w sobie mają substancje zagęszczające. Nie przykrywamy gotujących się śliwek aby jak najwięcej wody odparowało.

Przepis i sposób przygotowania na: Proste powidła ze śliwek węgierek

Śliwki dokładnie myjemy, przecinamy na pół i wyjmujemy pestkę a potem każdą połówkę jeszcze na 4 części.
Wkładamy je do garnka o grubym dnie i zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy tak na około godzinę, puści w tym czasie sok.
Po tym czasie wstawiamy na mały gaz i gotujemy kolejną godzinę, często mieszając bo śliwki mogą się przypalać, jeśli tak będzie podlewamy odrobiną wody, ale unikajmy tego aby nie rozrzedzić całości.
Pod koniec gotowania dodajemy sok z połowy cytryny. Przelewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy je szczelnie, odstawiamy do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 05.09.2015 18:36
Bardzo lubię, jednak bardziej wysmażone preferuję :)
Franciszek 01.09.2015 00:08
Super powidła
mirosława4 31.08.2015 19:49
smaczne na zimę jak znalazł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak