Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parmigiana wg Agula&Stabi

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Danie

bakłażan 2 szt
cukinia 3 szt
ser żółty 200 gram
makaron lasagne 1 opak
jajko 6 szt

sos

pomidory 1 kg
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Parmigiana wg Agula&Stabi

Kroki postępowania

1
Cukinie i bakłażana dokładnie myjemy i suszymy przy pomocy ręcznika papierowego
Krok 1 - Parmigiana wg Agula&Stabi foto
2
Bakłażana kroimy w talarki o grubości około 0,5 cm natomiast cukinie na pół i w paski o grubości 0,5 cm
Krok 2 - Parmigiana wg Agula&Stabi foto
3
Jajka roztrzepujemy i obtaczamy nimi pokrojone warzywa
Krok 3 - Parmigiana wg Agula&Stabi foto
4
smażymy na patelni po 2-3 min z każdej strony
Krok 4 - Parmigiana wg Agula&Stabi foto
5
po obsmażeniu odtłuszczamy na talerzu z papierowym ręcznikiem
Krok 5 - Parmigiana wg Agula&Stabi foto
6
wszystkie składniki na sos mieszamy i blendujemy na jednolitą masę, całość gotujemy na małym ogniu aż się zredukuje i zgęstnieje
Krok 6 - Parmigiana wg Agula&Stabi foto
7
naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, i wykładamy na spód makaron następnie cukinię, sos, ser, makaron, bakłażan i tak dalej aż do wyczerpania składników najważniejsze aby na górze był makaron przykryty serem
Krok 7 - Parmigiana wg Agula&Stabi foto
8
Całość pieczemy w piekarniku 40 min 180C

Gotowe danie wykładamy na desce

Życzymy Smacznego !!!
Krok 8 - Parmigiana wg Agula&Stabi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak