Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe ciasto z malinami
Okrągłą tortownice o średnicy 20 cm smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej ucieramy jaja z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy łyżkę soku z cytryny, skórkę z cytryny i stopniowo dodajemy olej, ciągle mieszając. Płynne składniki łączymy z mąką i dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
Ciasto wylewamy do tortownicy, po wierzchu posypujemy malinami i 2 łyżkami cukru. Pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy składniki na cytrynowy syrop. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż otrzymamy syrop.
Przygotowanym syropem polewamy jeszcze gorące ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia, po czym zdejmujemy obręcz.