Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z matiasem korzennym
Jajka gotujemy na twardo koło 5-7 minut od zagotowania wody .
Marchew gotujemy do miękkości już obraną , potem tylko w kostkę pokroić wystarczy.
Ugotowane składniki kroimy w kostkę i wkładamy do miski .
Jabłko również obieramy se skórki i kroimy w kostkę .
Ogórka obieram ze skórki i tez kroje w kostkę ( odsączam go na sicie po pokrojeniu ) i dodajemy do reszty składników.
Cebule i śledzie kroje na końcu ( śledź idzie prosto z pudełka do sałatki )
Do miseczki przekładam jogurt , majonez , musztardę i sok z cytryny .
Mieszam składniki doprawiając pieprzem i dodając natkę pietruszki posiekaną .
Przekładam ( dresing) do sałatki i tylko wymieszać i zostawić na godzinkę by przeszła cała smakiem .