Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

udziec z indyka z pomarańczami, tymiankiem i limonką

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec z indyka 2 szt
pomarańcza 1 szt
cebula 1 szt
czosnek ząbki 4 szt
tymianek
limonka 1 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
sos worcestershire 3 łyżeczki
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: udziec z indyka z pomarańczami, tymiankiem i limonką

umyte i osuszone udźce natrzeć gruboziarnistą solą oraz pieprzem i papryką, ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać wyciśniętym sokiem z limonki. Pomarańczę umyć, pokroić na kawałki, włożyć między mięso, podobnie postąpić z cebulą. Ząbki czosnku przekroić na pół i również umieścić w różnych częściach naczynia. Z kilku gałązek tymianku oberwać listki, potrzepać po mięsie, pozostałe gałązki ułożyć na wierzchu. Całość polać oliwą, dodać kilka kropel sosu Worcestershire. Piec w 180C przez ok.50-60minut. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Pod koniec można użyć termoobiegu dla zrumienienia mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 20.08.2015 16:49
prosto i smacznie
Wafelek2601 20.08.2015 14:01
Smaczne danie
Jumper123 20.08.2015 13:12
super przepis
Justi2401 20.08.2015 12:02
Wspaniale przygotowany udziec z indyka :)
Mniam 20.08.2015 11:57
Bardzo lubię to mięso.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak